שתי מדינות לשתי שפות

מדינה ערבית, מדינה עברית - ובא לישראל ולישמעאל גואל

ישנם כאלה, הן בימין ההזוי והן בשמאל הלא פחות הזוי, שמעלים מחשבות על אי־חלוקה. אבל בהעדר חלוקה לא יבוא הסכסוך על פתרונו. לא נגיע למצב של ״אדם אחד, קול אחד״, אלא אל המשך הכיבוש והשכשוך במי הביבים הדתיים, היהודיים והמוסלמיים כאחד
...

סלמאן מצאלחה ||

 שתי מדינות לשתי שפות


הגיע הזמן לדבר תכל'ס. היהודים והערבים לא הולכים מכאן לשום מקום. לא צריך להיות גאון כדי להבין שהמצב הנוכחי הוא בלתי נסבל מבחינה מוסרית ופוליטית. כל מי שטוען שהסכסוך בארץ הוא סכסוך לאומי, חייב שיהיו לו די יושר ואומץ אינטלקטואלי כדי להציג את חזון הפתרון הלאומי שלו.

ישנם כאלה, הן בימין ההזוי והן בשמאל הלא פחות הזוי, שמעלים מחשבות על אי־חלוקה. אבל בהעדר חלוקה לא יבוא הסכסוך על פתרונו. לא נגיע למצב של ״אדם אחד, קול אחד״, אלא אל המשך הכיבוש והשכשוך במי הביבים הדתיים, היהודיים והמוסלמיים כאחד. צריך, אם כן, לשים את חזיונות השווא של חיים במדינה דו־לאומית בצד. כיוון שהרוב המוחלט בקרב שני הציבורים, היהודי והפלסטיני, מבקש לחיות בארצו חיים לאומיים, אין מנוס מחלוקה מדינית של הארץ לשתי מדינות לאום, על כל המשתמע מכך.

כדי לסיים את הסכסוך דרוש רצון טוב בקרב שני העמים. רצון טוב כזה דורש הפנמה, הכרה עמוקה והסכמה של שני הצדדים על העיקרון הבסיסי: לשני העמים קשר חזק אל חבלי הארץ הזאת. ברור כי כל מי ששולל את עקרון־העל הזה אינו מחפש פתרון של ממש לסכסוך.

צריך להדגיש, שחלוקת הארץ היא חלוקה מדינית לשתי מדינות לאום: מדינה עברית־ישראלית ומדינה ערבית־פלסטינית. החלוקה תתבסס על הקו הירוק, לא בשל קדושה כלשהי הקשורה אליו, אלא מפני שזהו הקו שזוכה להסכמה בינלאומית רחבה. זאת ועוד, כדי להבטיח שההסדר בין שני העמים אכן יסיים את הסכסוך, צריך לעגן בחוק יסוד בפרלמנטים של שתי המדינות את עקרון ההפרדה בין דת ומדינה. חוק כזה נועד לעקוף את התסבוכות הקשורות בהגדרות הדתיות, האתניות והלאומיות של הפרטים שהם אזרחי שתי המדינות.

כשמדינת ישראל עצמה אינה יודעת להגדיר מיהו ומהו יהודי, היא אינה יכולה לבוא בדרישות להכרה בה כבמדינה יהודית. קל וחומר, כאשר חמישית מאזרחיה הם ערבים היושבים בארצם ובמולדתם. לכן, אם מתעקשים על ״מדינה יהודית״, צריך להתעקש על תוספת חשובה לא פחות להגדרה הזאת: ״וארצם ומולדתם של הערבים אזרחי המדינה״. ברור, כי "הרוב הלשוני" בכל מדינה הוא אשר קובע את זהותה התרבותית. עם זאת, לא יזיק לרוב ללמוד ולדעת את שפת המיעוט, את שפת השכן המתגורר בבית הסמוך. לכן, בשתי המדינות ייקבע מעמד רשמי לשפת המדינה השכנה. קביעת מעמד שפת השכנים דרושה למען חינוך הדורות הבאים. שכן, אזרחי שתי המדינות משולים לדיירי בית משותף. הם דיירי מולדת משותפת.

בדומה לכל מדינה מתוקנת ובהתאם לכללים הנוהגים בחוק הבינלאומי, יש להדגיש שהלאום בשתי המדינות הוא לאום מדיני־אזרחי ותו לא. יהודי שיבחר להישאר תחת ריבונות פלסטינית, ייחשב פלסטיני לכל דבר ועניין, בדומה לכל אזרח פלסטיני אחר. כך הוא הדבר לגבי כל האזרחים תחת הריבונות הישראלית. ההפרדה המוצעת בין לאום אזרחי ללאום דתי־אתני נועדה לעקוף מכשול גבוה ובלתי עביר - הדרישה להגדרת המדינה על בסיס הרוב האתני־דתי של אזרחיה.

למדינה, באשר היא מדינה, אין דת. אזרחי המדינה יכולים להאמין בדת כזו או אחרת, או שלא להאמין בשום דת בכלל. השפה השלטת היא הקובעת בסופו של דבר את זהות המקום. לכן, מה שיביא לסיום הסכסוך אחת ולתמיד הוא ההכרה בפלסטין כמדינה ערבית - לא מוסלמית - ובישראל כמדינה עברית - לא יהודית - ובא לישראל ולישמעאל גואל.
*
פורסם: דעות-הארץ, 19.03.2014
***

For English, press here

שיתופים



תגובות בפייסבוק:


תגובות באתר:

0 ת ג ו ב ו ת:

הוסף רשומת תגובה

קרא עוד:
  • יוסף עוזר || לאיש הסמוי מבגדד יוסף עוזר ||  לאיש הסמוי מבגדד אַתָּה בְּבַּגְדָּד אֵלֶיהָ צָעֲדוּ אֲבוֹת אֲבוֹתַי שָׁם נָטְעוּ וְיָלְדוּ שָׁתוּ מֵי פְּרָת וְחִדֶּקֶל הֵ… כל הפרטים
  • הקרב על העיר העתיקה סלמאן מצאלחה ||  הקרב על העיר העתיקה לא קשה לומר, כי האינתיפאדה הבאה תפרוץ במהרה בימינו. גם שם יש לה כבר: "אינתיפאדת אלקודס". חסד משמיים ז… כל הפרטים
  • בנפש הומייה מקורה של השנאה - סלמאן מצאלחה || בנפש הומייה כאשר יגאל עמיר ירה בגבו של ראש הממשלה יצחק רבין ב-4 בנובמבר 1995, הוא היה רק השליח. השולח נמצא ב… כל הפרטים
  • סיכה בבלון ה"שוויון בנטל" לעתים, השימוש בדמיון המזרחי נחוץ כאוויר לנשימה. לא אחת טענתי, שהדבקת הדמיון המזרחי לערבים היא בגדר הוצאת דיבה. סלמאן מצאלחה ||  סיכה בב… כל הפרטים
  • שני עמים ככל העמים הארץ - ועידת ישראל לשלום את הטרגדיה של יושבי הארץ אפשר לייחס להיעדרה של זהות לאומית מגובשת בקרב יושביה. זהו המכשול הגדול שממשיך לעכב את פתרון הסכ… כל הפרטים
בארץ
  • יהודים ואחרים

    האינטרסים הבלתי יהודיים משַמרים, האינטרסים היהודיים – מהפכניים. הראשונים מכוונים לשמירת הקיים, האחרונים – ליצירת החדש, לשינוי-ערכים, לתיקון ובנין. …
    כל הפרטים
  • העבר עוד לפנינו

    הטרגדיה הישראלית־הפלסטינית היא סימפוניה נדל"נית קקופונית בלתי גמורה, הנובעת בעיקר מתפישות מנוגדות של המושג "מולדת", החוסמות כל אפשרות להסדר מוסכם בעתיד הנראה לעין...
    כל הפרטים
 
במרחב
  • חמאס בשירות ישראל

    לו ניחנו הפלסטינים בדמיון פוליטי ומדיני פורה, הם היו בוחרים במרוואן ברגותי כיורש לנשיאות פלסטין, ובסלאם פיאד לראשות הממשלה.
  • בין טהראן לירושלים

    פלסטין וירושלים חשובות כקליפת השום מבחינה דתית בעיני הזרם השיעי באיסלאם. השיעים לא מייחסים שום משמעות דתית לירושלים, ולא למסגד אל־אקצא.
    כל הפרטים

תרגומים
  • הולי ניר | אנ׳לא פוחד

    אֲנִי לֹא פּוֹחֵד מִכְּנֵסִיּוֹתֶיךָ
    אֲנִי לֹא פּוֹחֵד מִמִּקְדָּשֶׁיךָ
    אֲנִי לֹא פּוֹחֵד מִתְּפִלּוֹתֶיךָ
    אֲנִי פּוֹחֵד מִמָּה שֶאַתָּה מְעוֹלֵל בְּשֵׁם הָאֵל.
  • רוברט פרוסט | אש וקרח

    יֵשׁ אוֹמְרִים כִּי בְּאֵשׁ הָעוֹלָם יִגָּמֵר,
    בְּקֶרַח - יֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר.
    מִן הַתְּשׁוּקָה שֶׁזָּרְמָה לִי בַּחֵךְ
    בְּמַעְדִּיפֵי הָאֵשׁ אֲנִי תּוֹמֵךְ.
  • וו. ה. אודן | בלוז לפליטים

    נֹאמַר הַנְּשָׁמוֹת בָּעִיר הַזּוֹ מוֹנוֹת עֲשָׂרָה מִלְיוֹן,
    חֶלְקָן חַיּוֹת בָּאַרְמוֹנוֹת, חֶלְקָן בְּבָתֵּי אֶבְיוֹן:
    אַךְ לָנוּ אֵין בָּהּ מָקוֹם, יַקִּירִי, בָּהּ אֵין לָנוּ מָקוֹם.