כאלה הם הציונים

"מרבים בימים אלה להזכיר את הציונות, אך רוב האנשים לא יודעים על מה מדובר", פותח העורך, וכדי להשכיל את קוראיו הוא מצטט מדברי סופר מקושטא, שפירסם ביוני 1911 מאמר בעיתון הצרפתי "ל'אוניבר": "לפני שנודעה הקבוצה בשם 'ציונות' כינו אותה הטורקים בשם 'דונמה', ורק לאחר שהתפשטה נודעה בשמה האמיתי".
כל הפרטים...

יום שישי, 12 בספטמבר 2014

גדעון עשת || מי יממן גבורות ישראל




כדי לדעת מי נושא בנטל הביטחוני צריך לשאול מי מספק לישראל נשק. ארה"ב מספקת נשק ולרוב גם משלמת עבורו ב"סיוע ביטחוני". כלכלת ישראל משלמת את המסביב – האנשים, המדים, התחמושת. אבל נשק? לא ממש.

גדעון עשת ||  

מי יממן גבורות ישראל

בראיון ל"כלכליסט" אמר פרופ' חיים בן שחר (חב"ש) כי הכלכלה לא תוכל לספק מענה לאיום הביטחוני. הוא הסביר כי הצרכים הביטחוניים גדולים כל כך – העוצמה של חיזבאללה, חמאס וגורמים נוספים גדולה בהרבה ממה שחושבים – עד כי הכלכלה תתקשה לעמוד בנטל. לכן, סבור הפרופסור לכלכלה, שהמוצא מהסבך מצוי בזירה הפוליטית: צריך הסדר עם השכנים. כמה לא מפתיע.

חב"ש הוא שלום עכשיווניק ותיק ועקבי. הוא כמעט היה שר האוצר בממשלת רבין בשנת 1992. הוא יעץ לממשלה בנוגע להסדרים הכלכליים עם פלסטין. אבל למרות כל ההיסטוריה הזו, חב"ש מטעה.

דבריו יוצרים את הרושם כאילו עד עתה הכלכלה כן הצליחה לספק מענה לאיום הביטחוני. כאילו עד עכשיו הסתדרנו איכשהו עם הנטל הביטחוני, ורק עתה, למעשה מאז מלחמת לבנון השנייה, התברר כי האויב חזק בהרבה משחשבנו, והנטל הפך לבלתי נסבל.

אבל זה מעולם לא היה נכון?
כלכלת ישראל מעולם לא עמדה בנטל הצבאי. ישראל היא "מקרה סעד" ביטחוני מיום הקמתה. תמיד היה והווה "סיוע ביטחוני" – בעיקר אמריקאי – שהקל מאוד על הנטל הזה. ואין זה רלוונטי כלל אם הסיוע נשא כותרת ביטחונית או כלכלית. לכסף לא היה ריח.

יתרה מכך, חשיבותו של הסיוע אינה בכמות הכסף, אלא בעיקר בסוג הנשק. בשלהי שנות השמונים התנהל ויכוח בדיוק בנקודה הזו. שר הביטחון, משה ארנס, נשא את דגל האי-תלות באספקת נשק, ודרש השקעה ממשלתית עצומה במטוס הלביא מתוצרת התעשייה האווירית. מולו עמדה השותפה הקואליציונית דאז, מפלגת העבודה, שניזונה בעניין הזה מהשקפתו של פרופ' מיכאל ברונו, וטענה שהנטל כבד מדי. הוויכוח הוכרע בממשלה: ישראל ויתרה על ייצור מטוס קרב – כלי הנשק המרכזי – וחרצה את גורלה הביטחוני. היא בחרה בתלות.

אך גם אם ארנס היה מנצח בוויכוח, הסיפור לא היה נגמר. שהרי גם לשיטתו למטוס הישראלי לכאורה היה מנוע לא-ישראלי, כפי שגם לטנק ה"מרכבה" אין ולא היה מנוע מתוצרת ישראל. עצמאות צבאית לא היתה ולא נבראה.

לכן, כדי לדעת מי נושא בנטל הביטחוני צריך לשאול מי מספק לישראל נשק. ארה"ב מספקת נשק ולרוב גם משלמת עבורו ב"סיוע ביטחוני". כלכלת ישראל משלמת את המסביב – האנשים, המדים, התחמושת. אבל נשק? לא ממש.

מה ישראל כן משלמת?
האם המצב עתה משתנה? האם הנטל הביטחוני על ישראל גדל? אם תמשיך ארה"ב לספק לישראל נשק בכמות הנדרשת, ממשלת ישראל תוכל להמשיך להחזיק בכיבוש ובעוינות במחיר "שווה לכל נפש". ממשלת ארה"ב, ועמה כמה ממדינות המערב כמו גרמניה ואנגליה, תמשיך לספק  את המטרייה הצבאית-כלכלית למדיניות הסירוב הישראלית, וכל עוד יש להן אינטרס בשימור הסכסוך במזרח התיכון – הגיבוי להמשך הלוחמה יישאר.

בתמצית: ארה"ב היא שנושאת בנטל המרכזי של המשך הסכסוך עם פלסטין. גם במימון וציוד צבא ישראל וגם במימון רשות הקישקוש הפלסטינית. הרשות שמעתה תהיה, בהסכמת ממשלת ישראל, לצינור רשמי למימון החמאס. כך יכולות ממשלות ישראל לדורותיהן לשחק במשחקי המלחמה שלהן ולהשקיע הון עתק בכיבוש ובהתנחלות – כלומר בהעצמת העוינות.

והנטל על הישראלים עצמם? זה לא הנטל פיננסי אלא בטיפוח ושימור העוינות. ממשלות ישראל אוהבות את זה -  פטפוטי לבני, הרצוג, נתניהו ושאר ה"מרכז-שמאל" הם רק פטפוטים - ואזרחי ישראל, למרבה הצער, די טובים בזה.
*




שיתופים



תגובות באתר: אפשר לכתוב כאן כל תגובה או התייחסות, לחיוב או לשלילה.

0 תגובות:

הוסף רשומת תגובה

סלמאן מצאלחה

אשכבה

תִּימְרוֹת עָשָׁן עָטָה הָאֹפֶק.
וְהַר הִסְתִּיר שֶׁאֵשׁ קְרֵבָה.
בָּרֹאשׁ חֲשָׁשׁ, עוֹלֶה הַדֹּפֶק,
וְלֵב בּוֹעֵר כְּלֶהָבָה.

עַל פִּי תְּהוֹם הָלַךְ לוֹ חֶרֶשׁ,
הָאִישׁ הוֹזֶה בְּמַחְשָׁבָה
עַל שִׁיר אַחֵר, הוֹמֶה בַּנֶּפֶשׁ
כְּמוֹ תְּפִלָּה לְאַשְׁכָּבָה


הצד הזה

ארכיון

 

נורמנדי 12.9.26
תרבות
  • בלוז לפליטים

    נֹאמַר הַנְּשָׁמוֹת בָּעִיר הַזּוֹ מוֹנוֹת עֲשָׂרָה מִלְיוֹן,
    חֶלְקָן חַיּוֹת בָּאַרְמוֹנוֹת, חֶלְקָן בְּבָתֵּי אֶבְיוֹן:
    אַךְ לָנוּ אֵין בָּהּ מָקוֹם, יַקִּירִי, בָּהּ אֵין לָנוּ מָקוֹם.
  • על קופים וחזירים


    בפרק השני בקוראן, פסוק 65 נאמר: "שֶכֵּן, ידוֹע יְדַעְתֶּם עַל אֵלֶּה מִכֶּם אֲשֶר חִלְּלוּ אֶת הַשַּבָּת, וַנֹאמַר לָהֶם: הֱיוּ קוֹפִים מְהֻסִּים מְאוּסִים". בכדי לעמוד על פרטי הפרשה יש לפנות אל הפרשנות האסלאמית של הטקסט הקוראני.…
    כל הפרטים
  • אתי מלבנון תבואי

    כך בא הקץ על הסכם השלום הישראלי לבנוני של הימים ההם. כך גם נקטע ביקורו ונאומו של סעיד עקל בירושלים וחזון השלום שלו עבר לארכיון המדינה.
מסות
  • להרוג שלושה ולנוח

    אני תוהה על קנקנה של הקריאה המצמררת הזאת ומנסה לברר, היכן כל העסק המתקרא "אטבח אליהוד" התחיל? לשם כך, אני מתדפק על דלתו של הרב "גוגל" שליט"א ושואל לעצתו בסוגיה שאני מתחבט בה. הרב גוגל נ"י לא מאכזב אף פעם את המתדפקים על דלתו.
    כל הפרטים
  • הג'ינים יצאו עם שחר

    דומה כי האצטרובלים שדמו לעטלפים תלויים על ענפי העץ החלו מתפקעים, אולי מצחוק הפעם, למשמע הקולות המשונים שנישאו באוויר החם. איש לא נוגע בעטלפים, שכן חל איסור על התנכלות להם כיוון שהם סייעו בכיבוי השריפה בעיר, כדברי האגדה.
מבחר