מה שרואים משם ומכאן:
אז לך תסביר לאמריקאי חסר היסטוריה מיתוסים מלפני אלפי שנים על פרעה ועל המן...
סלמאן מצאלחה ||
לך תסביר לאמריקאים מה זה המזה״ת
אז לך תסביר לאמריקאי חסר היסטוריה מיתוסים מלפני אלפי שנים על פרעה ועל המן...
סלמאן מצאלחה ||
לך תסביר לאמריקאים מה זה המזה״ת
אוהבי תיאוריות קונספירציה בהקשר המזרח תיכוני יכולים למצוא במדיניות האמריקאית כר נרחב לאהבתם, שכן ההתנהלות האמריקאית בעשורים האחרונים, בלי קשר למפלגה של הנשיא, נראית בעיני אנשי האזור כמשונה, עד כדי חשד. אלא שאין מקום לתיאוריות כאלה: ההסבר טמון במקום אחר.
אמנם ארצות הברית היא מעצמת־על, ואת ראשיה מנחים קודם כל האינטרסים האמריקאיים, אך היא גם מעין אי ענקי ומרוחק, מוקף אוקיינוסים. אי שאינו רק מרוחק גיאוגרפית, אלא גם היסטורית ותרבותית; בהשוואה לעולם הישן שמעבר לאוקיינוס, היא חסרת היסטוריה. הצלחת מה שמכונה ״החלום האמריקאי״ נעוצה ביסוד זה של העדר היסטוריה, בכריתת שורשי העבר ובצמיחה על קרקע חדשה, עם הפנים לעתיד.
לעומת זאת, אזור כמו המזרח התיכון, המשופע בעבר ובהיסטוריה, מקשה על יושביו להשתחרר מן המעמסה הזאת שעל כתפיהם. אנשי האזור הזה מתקדמים בצעדים מדודים, כשעיניהם מביטות לאחור, וכך הם נופלים תמיד במלכודת של עברם.
הואיל ופני ארה״ב מופנים תמיד אל העתיד, קיים מתח מובנה בין התפישות האמריקאיות לתפישות של שאר העולם. כל עוד היה העולם דו־קוטבי, ונחלק לגוש מזרחי רע וגוש מערבי טוב, היו הדברים קלים להבנה, הן לאמריקאי הממוצע והן לנשיא שלו. אך לאחר שהקומוניזם הסובייטי קרס והגוש המזרחי התנפץ לרסיסים, והיה נדמה שהמלחמה הקרה ירדה מעל הפרק, היה יכול לקום צאצא של אמריקאים, ממוצא יפני, פרנסיס פוקוימה שמו, ולחשוב שהנה במהרה בימינו ההיסטוריה באה אל קצה, ולטעון שהדמוקרטיה הליברלית עתידה לשלוט לעד.
אבל אימפריות אינן יכולות להתקיים בלא אויב חיצוני. האויב החדש הזה נמצא בדמות האידיאולוגיה האימפריאליסטית האיסלאמית, שהחלה להתעורר שוב. הגולם האיסלאמיסטי הסוני שארה״ב טיפחה במלחמה נגד הקומוניזם קם על יוצרו ונכנס לתחרות מלחמתית נגדה, עם הזרם השיעי האימפריאליסטי של חומייני.
ארה״ב מצאה את עצמה מול אויב דו־ראשי: שיעי מכאן — הרואה בה שטן גדול, וסוני משם — הרואה בה את ראש הכופרים. וכך מהר מאוד נפלה לה התיאוריה על ״קץ ההיסטוריה״, ותחתיה צמחה תיאוריה מעודכנת על ״התנגשות ציוויליזציות״, מבית מדרשו של סמואל הנטינגטון. התיאוריה של הנטינגטון היתה ניסיון להחזיר את הרכבת האמריקאית, החסרה היסטוריה, אל הפסים ההיסטוריים ואל העולם הישן, הפועל על פי כללים אחרים. את נחת זרועה של ההיסטוריה הזאת חשה ארה״ב בהפלת מגדלי התאומים בידי שליחי הפונדמטליזם הסוני, שאותו טיפחה באפגניסטאן.
יש לזכור, שהאיסלאם צמח על תשתית רעיונית ורוחנית יהודית־נוצרית. לכן הפונדמנטליזם האיסלאמי יפנה תמיד את המאבק שלו כלפי התרבות היודו־נוצרית. קשה למצוא כתבים איסלאמיסטיים המתייחסים לתרבויות אחרות, זולת התרבות המערבית הזאת.
אז לך תסביר לאמריקאי חסר היסטוריה מיתוסים מלפני אלפי שנים על פרעה ועל המן, על מלכות פרס ועל מלכות ישראל, על המשיח שבוא יבוא, על חליפות איסלאמית ועל האימאם הנעלם. שלא כמו בארה״ב, כל אלה הם צירי המנגנון שמפעיל את המכונה החברתית של המזרח התיכון. זהו מנגנון ישן נושן, שמעולם לא נתן גט כריתות לעבר, לא לפרעה ולא להמן.
*
הארץ, 16.04.2015
***
For English, press here
0 ת ג ו ב ו ת:
הוסף רשומת תגובה